Очистити
Більше

Фільтр:

Автор:

Наукова робота. Еко-вегетарій для зони помірних широт

Автор проекту:
Петрюк Христина Степанівна,
учениця 11 класу
Чернівецької загальноосвітньої школи
І-ІІІ ступенів №4
Чернівецької міської ради

Керівник проекту:
Голубчик Тетяна Василівна
вчителька біології та екології
Чернівецької загальноосвітньої школи
І-ІІІ ступенів №4
Чернівецької міської ради,
переможниця IV Всеукраїнського Інтернет-конкурсу
„УЧИТЕЛЬ РОКУ–2019” за версією
науково-популярного природничого журналу
„КОЛОСОК” у номінації „Біологія”

ВСТУП

Перехід до ринку, підвищення цін на енергоресурси до світового рівня зумовило суттєве зростання питомої ваги енерговитрат в структурі собівартості виробництва сільськогосподарської продукції, зокрема вирощуванні овочів та фруктів. Раціоналізація енерговикористання обумовлює необхідність обґрунтування енергоощадного варіанту розвитку тепличного господарства, посилення стимулювання економії енерговитрат, застосування енергоефективних технологій.

Енергозбереження у тепличному господарстві – велика комплексна задача, виконання якої можливе за основними напрямками: вдосконалення та впровадження енергоощадних технологій, підвищення продуктивності рослин, використання енергозберігаючих будівель та споруд, впровадження організаційно-економічних заходів щодо енергозаощадження.

Одним із актуальних досліджень сучасних науковців та практиків є дослідження підвищення продуктивності фруктових та овочевих рослин, оскільки останнім часом стрімко змінюється демографічна ситуація у світі. Це негативно впливає на кількість та якість харчових продуктів.

Сонячний вегетарій – принципово нова, практично безенергозатратна споруда закритого ґрунту, забезпечує оптимальні умови вирощування широкого асортименту овочів, ягід, цитрусових, плодових саджанців, квітів, лікарських трав та ін. [8]. Впровадження геліотеплиць нового покоління – простий та реальний шлях до вітамінного достатку, високих врожаїв, який забезпечить здоров’я населення, підвищить імунітет.

Актуальність роботи полягає в необхідності зменшення екологічного сліду населення за рахунок вирощування цінних привозних фруктів ближче додому. Перспективним в цьому плані бачиться створення еко-вегетарів для вирощування рослин південного походження в умовах понижених температур помірної зони. Відповідно ця тема цікавить не лише професіоналів овочівників, селекціонерів, фітотерапевтів, ветеринарів, але й аматорів, адже використання сонячного вегетарію є актуальним для отримання високих врожаїв не тільки цитрусових рослин. Саме тому, метою нашої роботи було: розробити та апробувати технологію створення еко-вегетарію для зони помірних широт, який поєднує екологічність, енерго- та водоефективність. Відповідно до мети були визначені наступні завдання:

  1. Ознайомитися з технологією створення сонячного вегетарію О. Іванова.
  2. Запропонувати методи та способи підвищення екологічності, а також водо- та енергоефективності вихідного вегетарію.
  3. Апробувати вдосконалену модель на прикладі вирощування цитрусових в умовах зони помірних широт (м. Чернівці).

Об’єкт дослідженняеко-вегетарій.

Предмет дослідженняенергозберігаючі технології, сорти цитрусових рослин.

Методи дослідженняспостереження, експеримент, аналіз, синтез, узагальнення і статистична обробка результатів.

Новизна. Вмонтовано спеціальні клапани у вентиляційні труби для оптимізації мікроклімату у вегетарії з урахуванням сезонних змін у навколишньому середовищі. Прилаштування еко-вегетарію до стіни житлового будинку з метою використання його тепла за екстремальних температур довкілля (нижче -30°С).  Повернення тепла у еко-вегетарій від дотичної з будинком стіни за допомогою віддзеркалюючої плівки (фольги). Додаткова теплоізоляція фундаменту пінопластом. Забезпечення протигрибкового захисту житлового будинку (паробар’єрна плівка). Добір ефективної мульчі для зменшення випаровування з поверхні землі та забезпечення перманентного розкладу органічної речовини. Добір ефективного поповнюваного органічного добрива.

Теоретичне значення. Розкриття теми сприяє глибшому розумінню людиною значення сонячного вегетарію для вирощування рослин та дозволяє зменшити екологічний слід у енергозабезпеченні.

Практичне значення. Матеріали та результати дослідження можна використати у доповіді на науково-практичних конференціях та товариствах, на батьківських зборах, уроках біології, екології, фізики, основ здоров’я, годинах спілкування.

Структура роботи. Робота складається зі вступу, основної частини, висновків, списку використаної літератури.

Особистий внесок дослідника. Робота виконана на території власного подвір’я села Тисівці Сторожинецького району Чернівецької області. Самостійно виконаний аналіз літературних джерел, математичні розрахунки, а також сформульовані всі положення та висновки роботи.

Апробація роботи. Основні положення роботи та її окремі фрагменти доповідалися та обговорювалися на шкільній учнівській конференції, на Всеукраїнській олімпіаді «DreamECO» у номінації «Ресурси та енергія», де посіла ІІ місце та на Обласному зборі юних аграрників, садівників, зоологів-тваринників, квітникарів-дизайнерів, де зайняла І місце.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

1.1. Фізико-географічна характеристика району досліджень

Чернівецька область розташована в західній частині України на кордоні з Молдовою та Румунією в передгір’ї Карпат. Чернівці – місто обласного підпорядкування з територією 153 км² та 264,7 тис. населення станом на 1 березня 2015 року. Адміністративний, культурний центр, знаходиться в південно-західній частині України і його територія розміщена на стику двох фізико-географічних областей: Прут-Дністровського лісостепового межиріччя та лісолучного Прикарпаття. Частина долини Прута, що розділяє ці дві області, зайнята заплавою. Таким чином, досліджувана територія є місцем зіткнення декількох типів ландшафтів-лісостепового, лісолучного, заплавного. Село Тисівці, з населенням 3556 чол., знаходиться у 15,5 км від обласного центру [3] тому фізико-географічна характеристика така ж, як у місті.

Місто розташоване у помірному кліматичному поясі. Поверхня міста – хвиляста рівнина (на висоті від 100 до 250 м н.р.м.). Клімат помірно-континентальний з м’якою зимою та теплим вологим літом. Середньорічна температура повітря складає +8,6ºС, найнижча у січні (–4,9ºС), найвища – в липні (+18,7ºС). Зима починається 28 листопада, а закінчується 9 березня; літо приходить 20 травня і завершується 10 вересня. В середньому за рік в Чернівцях випадає 600 мм атмосферних опадів найменше – у жовтні та лютому, найбільше – у червні-липні. Середньорічна вологість повітря – 77 %. Кожен рік у зимовий період утворюється сніговий покрив, але висота його не значна. Середня швидкість вітру – від 3,3 м/с у липні до 4,0 м/с у січні.

Ґрунти на цій території сірі опідзолені, дерново-підзолисті, дернові та чорноземи на щільних глинах [5].

1.2. Принципи будови та облаштування сонячного вегетарію

На початку 50-х років ХХ ст. київський вчитель фізики, Олександр Васильович Іванов створив свій перший вегетарій. Наприкінці 60-х йому вдалося отримати патент. За цей час вегетарій вивчено, автор отримав багато нагород [6].

Автори книги «Сонячний вегетарій» (Іванько А.А. – кандидат технічних наук з питань енергозберігаючих технологій, Калініченко А.П. – кандидат архітектури, займався питаннями фермерських господарств з екологічно чистими технологіями, Шмат Н.А. – дослідник творчої спадщини Іванова О.В., керівник творчого колективу з питань закритого ґрунту) у 1996 році детально описали облаштування вегетарію, надали креслення та проекти забудов, які використав мій батько.

Традиційна теплиця має три головні проблеми:

  1. При низькому положенні сонця над горизонтом віддзеркалюються його промені під гострим кутом, тому в теплицю проникають лише 20-30 відсотків сонячної енергії.
  2. Великі втрати тепла через покриття і неможливість запасти його всередині теплиці приводять до коливань температури дня і ночі.
  3. Пряма вентиляція, потрібна літом, забирає весь вуглекислий газ, частину азоту та вологу, виділену листям. Тому постійно потрібно поливати та піддобрювати рослини [8].

Сонячний вегетарій вирішує усі ці проблеми.

Таблиця 1

Особливості сонячних вегетаріїв та їх переваги по відношенню до класичних теплиць

Умова облаштування

сонячного вегетарію

Переваги порівняно з теплицями

Довша сторона розташовується із заходу на схід (рис. 1)

Максимальна кількість сонячного світла потрапляє всередину вегетарію (рис. 4)

Північна стіна будується із теплозберігаючих непрозорих матеріалів з подальшим утепленням

Знижуються втрати тепла через північну стіну, на яку немає притоку світла

Можливість прибудувати вегетарій до існуючої капітальної стіни, або прилаштувати до вегетарію господарчо-побутовий блок

Будується на схилі до 20 º або створюється штучний схил (рис. 3)

Поглинання енергії світла підвищується в декілька разів (рис. 2)

Глуха, непрозора стіна обклеюється зсередини вегетарію фольгою, що відбиває світло

Збільшення потоку світла майже в 2 рази

Прокладається під ґрунтом система пластикових трубопроводів (рис.5)

Нагрівання ґрунту та охолодження повітря за рахунок природних процесів циркуляції повітря, а також насичення ґрунту нітрогеном, киснем та іншими сполуками, які підвищують врожайність

Рис. 1. Зовнішній вигляд сонячного вегетацію

Перша проблема вирішується будівництвом вегетарію на схилі у 15-20º на південь або південно-східний напрямок. Задня стінка – капітальна, обклеєна дзеркальною плівкою. Покрівля плоска – скло чи полікарбонат. Як наслідок, чим нижче стоїть сонце, тим сильніший ефект поглинання променів (рис. 2).

Рис. 2. Залежність збільшення надходження сонячної енергії від нахилу ґрунту

Рис. 3. Базова конструкція сонячного вегетарію на південному схилі з кутом 5-40º

Рис. 4. Теплиця з односкатною покрівлею на горизонтальному ґрунті

Проблема друга та третя вирішується використанням винаходу замкнутого циклу тепло- та повітрообміну.

Рис. 5. Схема теплиці з акумуляцією сонячного тепла в ґрунті
1 –  труби у ґрунті, 2 – канал сполучення, 3 – вентилятор

У ґрунті, на глибині 30 – 35 см, через 55 – 60 см одна від одної, вздовж усієї теплиці прокладені труби. Нижні їх кінці виведені на поверхню і прикриті сіткою від потрапляння сміття. Верхні (північні) кінці з’єднані в один поперечний колектор. Від нього відходить вертикальна труба – стояк, що веде на дах через регулювальну камеру. Камера відкривається в теплицю на висоті 1,5 м. Знизу і зверху вона оточена загратками, а вихід в теплицю – вентиляторний. Він засмоктує повітря в труби та поширює його зверху вниз, так тепло віддається ґрунту. Вночі вентилятор віддає тепло із ґрунту повітрю.

Третя проблема виносу корисних для рослини речовин вирішується утворенням конденсату у системі ґрунтових труб з невеликими отворами (кожні 15 – 20 см), через які вода просочується у нижній шар керамзиту. Зовнішній полив практично не потрібний. Замкнутий цикл повітрообміну накопичує у вегетарії унікальний об’єм вуглекислого газу [6].

Система повітряного акумулювання тепла у ґрунті з примусовою вентиляцією із застосуванням поліетиленових, азбоцементних та металевих труб представлена у додатку А. 

РОЗДІЛ 2. ПРАКТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

2.1. Облаштування власного еко-вегетарію

Наш власний сонячний вегетарій побудований у 2011 році. Це не просто капітальна споруда, частина будинку, а й частина способу життя. Наш вегетарій – не просто теплиця, це взірець геліотехнології – нової технології раціонального використання енергії сонця.

Тут вирощуємо (рис. 6): пасіфлору (PassifloraL.), гортензію (Hydrangea L.), ананас(Ananas Mill.,1754), інжир (Ficuscarica L., 1753), гранат (Punica L.), банан (Musa L.), апельсинв (Citrussinensis (L.) Osbeck), мандарин (Citrusreticulate Blanco, 1837), лимон (Citruslimon (L.) Osbeck, 1765) (Додаток Д).

Рис. 6. Видове різноманіття еко-вегетарію

Побудувавши власний вегетарій, та придбавши перші екземпляри рослин, батько захотів вирощувати заморську дивину власноруч (Додаток З). Проте ми ще використовували її частину для вирощування розсади овочів та розмноження кущів троянд і хризантем, які пізніше висадили у відкритий ґрунт, так як з огірків кліщ поширився на дороговартісні сорти лимонів. В даний час ми самостійно збільшуємо кількість сортових лимонів (Додаток К), розмножуючи черешками, відводками і щеплюємо їх.

Видове різноманіття та врожай 2016 року, представлені на рисунку 7.

Рис. 7. Врожай 2016 року

Рис. 7. Врожай 2016 року

Площа споруди має 54 м² (додаток Б), зовні виглядає непримітно, втім тут використані усі необхідні технології, починаючи із закладання вегетарію (додаток В) та облаштування (додаток Г) спеціальною «притінкою» на 60% –темно-зелена сітка.

Загальні економічні переваги вегетарію перед ідентичною за площею та покриттям двохскатною теплицею оцінити важко, оскільки немає жодних методик. Проте, елементарні порівняльні оцінки ми зазначили у таблиці 2 [6].

Таблиця 2

Порівняльна економічна ефективність сонячного вегетарію та двохскатної теплиці

Показник

Двохскатна теплиця

Сонячний вегетарій

Продуктивна площа, м²

700

663

Затрати на покриття, м² на 1 м² площі

3

1,25

Тривалість сонячної вегетації (дозрівання), днів

135

92

Загальна вартість продукції, грн.

1771

4850

Собівартість 1 кг продукції, грн.

38

12

Наш вегетарій облаштований простою та мікропотужною автоматикою, яка здатна розкрити потенційні можливості рослин.

Таблиця 3

Енергозатрати на утримання вегетарію (2016 р.)

Назва

Кіль-кість, шт.

Потуж-ність, Вт

Витрачена енергія

ВартістьВт/год

Всього,

грн./рік

за добу,

Вт/год

за рік, кВт/год

Вентилятор

«Colibri 100»

4

15

1440

525,6

0,70

367,92

Колодязної води для поливу ми витрачаємо 5000 л влітку та 1000 л взимку.

На будівництво ми затратили наступні кошти:

Таблиця 4

Собівартість нашого сонячного вегетарію (2011 р.)

Назва матеріалу

Кількість

Ціна за одиницю, грн.

Вартість, грн.

1

Труба прямокутна

(20х40 см)

70,2 м

15,63

1097,22

2

Труба квадратна

(20х20 см)

48 м

10,65

511,20

3

Полікарбонат
(20,10х6 м)

7 шт.

1100

7700

4

Шланг поливний

38 м

12

465

5

Вентилятор (15 Вт)

4 шт.

80

240

6

Розпилювач

16 шт.

15

240

7

Бочка пластмасова (1 т)

1 шт.

980

980

Загальна сума: 11224,42 грн.

Того ж року закупили саджанці лимонів, на що витратили 1400 грн.

Наразі, сонячний вегетарій себе повністю окупив.

2.2. Конструктивні особливості еко-вегетарію

При вирощуванні дотримуємось вимог щодо агротехніки, а саме обробіток ґрунту, якість посадкового матеріалу, догляд за рослинами та збирання врожаю. Адже перш ніж приступити до розведення рослин, необхідно з’ясувати особливості та нюанси вирощування того чи іншого виду. Наприклад лимонів, які містять багато корисних речовин (Додаток Ж):

  • мінімальні і максимальні температури;
  • необхідна для росту і розвитку кількість тепла;
  • оптимальна якість і кількість світла;
  • обсяги і строки поливу;
  • потрібну рослинам температуру і якість води;
  • чим і як варто проводити підживлення;
  • потрібні пропорції макро- і мікроелементів [1].

Регулярно перевіряємо кислотність ґрунтів на різних ділянках вегетарію для визначення його кислотно-лужного балансу.

Рис. 8. Визначення кислотності ґрунту за допомогою індикаторів

Отже, проведені нами дослідження дозволяють зробити наступні узагальнення та внести пропозиції щодо покращення облаштування еко-вегетарію.

Принципи роботи сонячного вегетарію

  1. Еко-вегетарій будується на схилі 15° нахилу (рис. 3), який забезпечує максимальне поглинання сонячного проміння за умов зимового сонцестояння.
  2. Зацикльованість повітря: завдяки вмонтованим у труби вентиляторам, в холодний період року здійснюється прогрівання ґрунту за допомогою теплого повітря, яке накопичується під стелею еко-вегетарію. У спекотний період ця ж вентиляція дозволяє позбутися зайвого тепла.
  3. Використання полікарбонату як ефективного тепловловлювача для побудови стін та даху еко-вегетарію.
  4. Ґрунт повільно нагрівається вдень і повільно віддає тепло вночі.

Переваги розробленого еко-вегетарію над прототипом

  1. Вмонтування спеціальних клапанів у вентиляційні труби для оптимізації мікроклімату у вегетарії з урахуванням сезонних змін у навколишньому середовищі (запобігання втрат тепла в зимовий період та позбавлення від зайвого тепла – у літній).
  2. Підтримання оптимальної вологості ґрунту завдяки використанню спеціальної системи конденсації – перфорації труб, розміщених у ґрунті. Це дозволяє організувати перманентний крапельний полив і зменшити питоме водоспоживання в еко-вегетарії. При цьому конденсована вода позбавлена солей, які можуть надходити в ґрунт при звичайному поливі. Альтернатива системі поливу О.В. Іванова.
  3. Прилаштування еко-вегетарію до стіни житлового будинку з метою використання його тепла за екстремальних температур довкілля (нижче -30°С).
  4. Повернення тепла у еко-вегетарій від дотичної з будинком стіни за допомогою віддзеркалюючої плівки (фольги).
  5. Додаткова теплоізоляція фундаменту пінопластом.
  6. Забезпечення антигрибкового захисту житлового будинку (паробар’єрна плівка).
  7. Добір ефективної мульчі для зменшення випаровування з поверхні землі та забезпечення перманентного розкладу органічної речовини (тирса + сухе листя лісових дерев).
  8. Добір ефективного поповнюваного органічного добрива: 1 кг коров’ячого гною – на відро води, яке залишають для бродіння на відкритому повітрі.

Перспективні напрямки вдосконалення еко-вегетарію

  1. Заглиблення еко-вегетарію на 1,5 – 2 м в ґрунт для залучення геотермального тепла.
  2. Заміна сотового полікарбонату на триплекс для запобігання пошкодженню еко-вегетарію градом та його руйнування під впливом різких перепадів температури.

2.3. Дослідження врожайності лимонів та екологічності продукції

У літературі [4] наведено врожайність лимонів при правильному догляді за ними, яка вказана у таблиці 5.

Таблиця 5

Врожайність лимонів

Сорт

Кількість дерев, шт.

Кількість плодів

на одному дереві, шт.

Вага одного

плоду

Київський великоплідний

2

10-30

1,5 кг

Мейєра

2

20-30

150 г

Новогрузинський

2

15-20

150 г

Павловський

2

20-30

100-150 г

Пандероза

2

До 30

До 1 кг

Врожай, отриманих нами лимонів у 2015 і 2016 роках відрізняється (рис. 9, 10).

Рис. 9. Економічний ефект від вирощування у еко-вегетарії

Рис. 10. Біомаса плодів у еко-вегетарії

Як видно з представлених даних, найбільший врожай у сорту Пандероза – 52 плоди (47,8 кг), а найменший – у Новогрузинського сорту – 28 лимонів (5,890 кг); найважчі лимони дав сорт Київський великоплідний – 1,450 кг. Проте сукупний дохід був 3477 грн. у 2015 році (табл. 6).

Таблиця 6

Врожай цитрусових сонячного вегетарію 2015 року

Сорт

Кількість плодів з двох дерев (шт..)

Найбільша вага плоду

(кг)

Найменша вага плоду

(кг)

Загальна вага плодів

(кг)

Сума

доходу

(грн.)

Київський великоплідний

32

1,450

1,280

42,500

1275

Мейєра

39

0,145

0,065

4,150

87

Новогрузинський

28

0,150

0,060

5,890

117

Павловський

41

0,140

0,075

4,300

86

Пандероза

52

1,200

0,500

47,800

1912

Всього:

192

104,64

3477

Таблиця 7

Врожай цитрусових сонячного вегетарію 2016 року

Сорт

Кількість плодів з двох дерев (шт.)

Найбільша вага плоду

(кг)

Найменша вага плоду

(кг)

Загальна вага плодів

(кг)

Сума

доходу

(грн.)

Київський великоплідний

48

1,500

1,300

62,550

2877

Мейєра

56

0,150

0,125

5,950

162

Новогрузинський

37

0,240

0,150

7,800

234

Павловський

62

0,145

0,080

6,500

208

Пандероза

49

1,150

0,550

45,500

2253

Всього:

252

128.300

5734

Наступного року найбільший врожай був у сорту Павловський – 62 плоди (6,5 кг), а найменший – знову у Новогрузинського сорту – 37 лимонів (7,8 кг); найважчі лимони знову дав сорт Київський великоплідний – 1,5 кг. Отже сукупний дохід склав 5734 грн. у 2016 році (табл. 7).

Нами проведено визначення вмісту нітратів у сокові лимонів (рис. 11) експрес-методом [13] (реакція з дифеніламіном) (Додаток Є). У сокові лимонів, вирощених у домашніх умовах, нітрати відсутні, а у привозному – становлять 100 мг/кг, що однак, не перевищує норму.

Рис. 11. Реакція лимонного соку з дифеніламіном

Окремим напрямком дослідженням стало вирощування лимонів у різних приміщеннях. Навесні 2015 року заклали дослід з лимоном сорту Павловський. Посадивши два рівноцінні дерева в березні, ми вирощували їх у різних умовах. Перший зростав у сонячному вегетарії, другий – у нашому шкільному кабінеті.

Ми отримали такі результати: лимон, що зростав у вегетарії (рис. 12) має розмір 8×5см, а лимон вирощений в кабінеті (рис. 13) – 6×4см, і різну текстуру поверхні.

Таблиця 8

Умови зростання у різних приміщеннях

Умови

Сонячний вегетарій

Кабінет біології

Температура,  ºС

29-36

18-20

Вологість, %

82-89

40-44

 

Рис. 12. Лимон у еко-вегетарії

Рис. 13. Лимон у кабінеті біології

 

ВИСНОВКИ

  1. Застосована у еко-вегетарії система удосконалень сонячного вегетарію О.В. Іванова, дозволяє збільшити його енерго- та водоефективність.
  2. Запропонована система поливу та удобрення дозволяє одержувати екологічно чисту продукцію, позбавлену надмірної кількості нітратів, зафіксованих у привозній продукції.
  3. Показано відсутність нітратів у сокові лимонів, вирощених у еко-вегетарії, натомість у привозному – становлять 100 мг/кг.
  4. Відмічено найбільший врожай 2015 року у сорту Пандероза (52 плоди; 47,8 кг), а найменший – у Новогрузинського сорту (28 лимонів; 5,890 кг), 2016 р. –відповідно у сорту Павловський (62 плоди; 6,500 кг) та Новогрузинського сорту (37 лимонів; 7,800 кг). Найважчі лимони – у сорту Київський великоплідний (1,5 кг), найлегші отримали від сорту Новогрузинський (0,060 кг).
  5. Загальна вага лимонів у 2015 році складала 104,64 кг, а сукупний дохід – 3477 грн; у 2016 році, відповідно: 128,30 кг – 5734 грн.
  6. Масове впровадження еко-вегетаріїв на присадибних та дачних ділянках дозволить вирішити проблему цілорічного самозабезпечення населення України в зоні помірних широт цінною вітаміноносною продукцією тропічної та субтропічної зон практично без затрат енергоносіїв.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Алексеев В.П. Субтропические плодовые культуры. – М.: Знание, 1953, серия 5, № 19. – 31 с.
  2. Артеменко М.М. та ін. Довідник по садівництву. – К.: Урожай, 1975. – 276 с.
  1. Буковина. Загальне краєзнавство: Частина IX. Топографічний опис населених пунктів / Зелена Буковина. – 2000. – №1-2 – С. 81-200.
  1. Дадыкин В.В. Цитрусовый сад в комнате. – М.: Колос, 1982. – 127 с.
  2. Заячук М.Д. Особливості агроландшафтних умов спеціалізації господарства Чернівецької області / Мирослав Заячук // Науковий вісник Чернівецького Університету. Вип. 80. Географія – Чернівці: ЧДУ, 2000, – с.109 – 116.
  3. Иванько А.А. Солнечный вегетарий. / А.А. Иванько, А.П. Калиниченко, Н.А.  Шмат. Киев.: Анфас, 1996. – 112 с.
  4. Кондратюк О.І. Конкурентоспроможність сільського господарства та шляхи її підвищення / О.І. Кондратюк // Актуальні проблеми економіки. – 2011. – №1. – С.56 – 63.
  5. Курдюмов Н.И. Умная теплица. / Н.И. Курдюмов, К.Г. Малышевский – Ростов н/Д: М.: РИПОЛ классик, 2008. – 192с.
  6. Пененжек С.А. Лимоны на окне / Пер с пол. А.А. Абловой; Под ред. и с предисл. Т.И. Калмыковой. – М.: Колос, 1979. – 55 с.
  7. Приходько С.М. Лікарня на підвіконні. – 2-ге вид. – К.: Наук. думка, 1971. – 175 с.
  8. Сааков С.Г. Оранжерейные и комнатные растения. – Л.: Наука, 1983.- 621 с.
  9. Сад и огород в квартире: Справ. пособие / Сост. А.К.Поляков. – Донецк: Донбас, 1990. – 151 с.
  10. Химические тест методы анализа. / Золотов Ю.А., Иванов В.А., Амелин В.Г. – Издание второе, стереотипное. М.: Едиториал УРСС, 2006. – 304 с.
  11. Дерево лимон сорту Київський великоплідний. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://lemontree.com.ua/limon-kievskiy-krupnoplodnyiy/.

ДОДАТКИ

Додаток А

Система повітряного акумулювання тепла у ґрунті з примусовою вентиляцією із застосуванням поліетиленових, азбоцементних та металевих труб

Додаток Б

План-схема теплиці з акумуляцією сонячного тепла в ґрунті

 

Додаток В

Рис. 14. Закладання труб

Додаток Г

Рис. 15. Зовнішній вигляд сонячного вегетарію

Додаток Д

Рис. 16. Сорт Пандероза

Рис. 17. Сорт Павловський

Рис. 18. Мандарин Уншиву

Рис. 19. Сорт Пандероза

Рис. 20. Сорт Київський великоплідний

Додаток Є

Експрес-метод визначення вмісту нітратів [13]

Реакція нітратів з дифеніламіном. До досліджуваного розчину вносять 2-3 краплі 1-процентного розчину дифеніламіну в концентрованій сульфатній кислоті. Виникнення синього забарвлення розчину свідчить про наявність нітратів.

Шматочок рослинного об’єкта розтирають з піском в ступці. Краплю отриманого рослинного соку за допомогою піпетки наносять на предметне скло і додають декілька крапель дифеніламіну. При відсутності нітратів сік не змінює кольору; в разі незначної кількості нітратів – сік набуває світло-блакитного кольору та швидко обвуглюється; поява синього кольору, який поступово зникає, свідчить про середній рівень нітратів, поява стійкого темно-синього або темно-фіолетового кольору свідчить про значну кількість нітратів.

Рис. 21. Шкала вмісту нітратів у харчових продуктах, мг/кг

Рис. 22. Проведення дослідження

Додаток Ж

Таблиця 9

Дані про вміст речовин із розрахунку на 100 грамів плодів лимону [10]

Вміст речовин у 100 гр плодів лимону

Вітамінів

Макроелементів

Мікроелементів

Інше

0,01 мг каротину

163 мг калію

600-1200 мкг заліза

1,1 г білків

0,04 мг вітаміну В1

40 мг кальцію

марганець

0,3 г ліпідів

0,02 мг вітаміну В2

12 мг магнію

молібден

9 г вуглеводів

0,2 мг вітаміну В5

11 мг натрію

цинк

29 калорій

0,06 мг вітаміну В6

22 мг фосфору

бор

9 мг фолієвої кислоти

мідь

40-70 мг вітаміну С

фтор

0,1 мг вітаміну РР

 Додаток З

Таблиця 10

Сорти лимонів, що вирощують у кімнатних умовах та у теплицях [2]

Амальфітано

Інтердонато

Новозеландський

Без колючий

Київський великоплідний

Павловський

Вакхалоу

Кузнера

Пандероза

Ванілья

Курський

Перетта

Вернія

Лісбон

Прімофіорі

Вілла франка

Лунаріо

Саліціфолія

Гоніо

Майкопський

Сіракузано

ДемреДіскензіс

Мейєра

Ташкентський

Дженоа

Мир

Ударник

Діоскурія

МоллаМехмет

Упенека

Еврика

Монакелло

Феміннелло

ЗагараБ’янка

Новогрузинський

Ювілейний

 Додаток К

Найпоширеніші сорти, які вирощують в закритих приміщеннях  Сорт Київський великоплідний виведений спеціально для клімату України українським селекціонером Анатолієм Патієм 20 років тому. Вага його плодів досягає 1,5 кг! Сорт рано вступає в плодоношення, низькорослий, цвітіння безперервне, дуже врожайний.Це адаптований до наших кліматичних умов сорт лимонного дерева, який відрізняється рясним плодоношенням (до 4 разів на рік), великими плодами (в горщику до 0,5 кг) і середньою висотою дерева (до 2,5 метрів). Дуже великі плоди цього лимона є фаворитом серед колекціонерів-цитрусоводів.Дерева чутливі до замерзання.Листя лимонного дерева виділяють фітонциди, які корисні для людини.Плоди лимона мають ще одну цікаву особливість: вони можуть висіти на гілці до 3-х років, при цьому змінюючи жовте забарвлення на зелене навесні і знову дозріваючи до осені. При цьому шкірка плоду потовщується, а м’якоть втрачає свої вітамінні і смакові якості.На плантаціях лимонні деревця живуть 60 років, а в квартирах і теплицях трохи менше [14]. За одними джерелами вважають лимон Мейєра результатом давньої природної гібридизації лимона і апельсина, за іншими – це різновид кантонського лимону, що має оранжево-червону шкірку. Своєю назвою лимон зобов’язаний досліднику Францу Мейєру, який виявив його в Пекіні, де жителі міста вирощували рослину в горщиках. Дерево середньоросле, висотою 1-1,5 м, з округлою, компактною, добре облистянілою з невеликою кількістю колючок кроною, що легко піддається формуванню. Виділяється серед інших сортів рясним плодоносінням і не дуже кислим смаком плодів. Лимони округлої форми, вагою 80-150 грамів, з тонкою шкіркою яскраво-жовтого або оранжевого кольору, дозрівають через 8-9 місяців після зав’язі. М’якоть ніжна, соковита, трохи гіркувата.Ремонтантність, скоростиглість, гарне плодоношення цього сорту роблять його перспективним для кімнатної культури, де він вирощується на власних коренях. Зацвітає раніше інших сортів , зазвичай в березні-квітні.Рослина легко переносить тепле сухе повітря житлових приміщень при зволоженні в зимовий час. Потребує хорошого освітлення, любить вікна південної орієнтації. Легко розмножується живцями, а вирощений з кісточки починає цвісти на п’ятий рік [9].Новогрузинський (Ново-Афонський) лимон відібрали селекціонери Сухумської дослідної станції ВІР Н.М. Муррі. На плантаціях Грузії вважається кращим за врожайністю і за якістю плодів. Деревця сильнорослі з розкидистою красивою, добре облистянілою кроною, яка досягає в кімнаті 1,5-2 м у висоту із великою кількістю шипів. Листя світло-зелені, дуже запашні.Сорт ремонтантний. Квітки великі, зовнішня сторона пелюсток з бузковим відтінком. Плоди майже без насіння, на дереві виглядають дуже ефектно. Форма плоду подовжено-овальна, шкірка гладка, глянцева до 5 мм завтовшки. Середня вага плоду – 120 грамів. Соковита і ніжна дрібнозерниста м’якоть володіє приємною кислотою і дуже сильним ароматом. Хімічний склад м’якоті: цукру – 1,7%, кислоти – 6%, вітаміну С – більше 58 міліграмів на 100 грам речовини. Плодоносити починає пізніше Павловського лимона, на 4-5 рік [11].Павловський – один з найбільш привабливих сортів цитрусових, вирощуваних у кімнаті. Це невеликий компактний кущ від 1 до 1,5 метри заввишки. Зазвичай налічує 2-4 стовбури. Його крона округла, до 1 м в діаметрі, гілки мають колючки до 1-2 см завдовжки, на кінцях загострені. Квіткові бруньки закладаються і розвиваються протягом усього року. Часто можна бачити на одному і тому ж екземплярі і молоді зав’язі, і квітки, і зрілі плоди. Рясно цвіте Павловський лимон в березні і квітні, а восени – у вересні-жовтні. Цвітіння кожної квітки триває 7-10 днів. Квітки ароматні, одиночні 2-3 см в діаметрі, іноді бувають зібрані в невеликі суцвіття.

У Павловського лимону декілька періодів росту. Перший починається з кінця лютого і триває до червня, потім настає короткий період спокою. З 15-20 липня починається друга хвиля росту. А третя – приблизно з 15 вересня і до кінця жовтня. За цей період пагони збільшуються на 50-70 см.

Плоди вперше утворюються на третій-четвертий рік після вкорінення слабо здерев’янілих зелених живців. Високі врожаї у горшках дають 15-20-річні рослини – кілька десятків плодів. Після цвітіння зростання зав’язі і дозрівання плодів триває 8-9 місяців. Остання стадія дозрівання – 30-35 днів. Якщо рослини освітлені слабо, то тривалість дозрівання збільшується до 11-12 місяців. Якщо дозрілий лимон не зняти з гілки, то зростання його триває. Плоди набувають зеленого забарвлення, ростуть, збільшуються в об’ємі. На кущах утворюються плоди вагою 300-540г. Поверхня плодів може бути гладкою, блискучою або різною мірою шорсткою.Павловський лимон краще росте на вікнах східної орієнтації. Легко розмножується зеленими живцями [9].

Сорт Пандероза

Сорт кімнатної культури, що відноситься до природного гібриду між лимоном і помпельмус або цитроном. Цвіте рясно, квітки великі біло-кремового кольору, часто зібрані в суцвіття, але плодів зав’язується мало. За розміром вони більші, ніж у попередніх сортів, нерідко виростають вагою до одного кілограму.

У кімнатних умовах це невеликий компактний кущ з красивою декоративною формою, вельми стійкий до високої температури і сухості повітря у плодоношення вступає на 2-й рік. Гілки міцні, листя темно-зелені, гладкі, жорсткі, округлої форми.

М’якоть приємного лимонного смаку, характерної лимонної кислоти в плодах майже не відчувається. Шкірка товста, зверху горбиста. Сорт непогано зарекомендував себе в кімнатній культурі, завдяки невеликій кроні і рясному цвітінню. Легко розмножується живцюванням. Іноді починає цвісти вже в стадії укоріненого живця, що заважає зростанню [12].

 

Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації. Будь-який передрук матеріалів з сайту може здійснюватись лише при наявності активного гіперпосилання на e-kolosok.org, а також на сам матеріал!

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonfutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbetbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88
Поширити
0