Не люблю собак, бо вони дивляться на людину знизу вгору; не люблю котів, бо вони дивляться на людину згори вниз; люблю свиней: вони дивляться на людину як на рівну.

Вінстон Черчилль

Одомашнення (доместикація) свиней

Свиня стала другою після собаки свійською твариною. Причиною тому – допитливість та всеїдність звірів, які постійно навідувалися до місць проживання людей у давні часи. Товариський характер притаманний усім підвидам диких предків свиней, тому й одомашнення відбувалося майже синхронно в усьому світі. Археологічні знахідки свідчать, що вже 12 700 років тому диких свиней утримували в поселеннях людей басейну Тигра. Порівнюючи дослідження ДНК викопних решток свиней та сучасних, вчені-генетики зробили висновки, що центри доместикації свиней 8–9 тис. років тому розташовувалися і на території сучасного Китаю та Малої Азії. Потім тварин завезли до районів давніх цивілізацій Середземного моря. 3 Близького Сходу одомашнені свині потрапили до Європи. Однак європейці й самі почали приручати місцевих диких кабанів (вепрів). Вдалося це представникам культури Ертебелле понад 4 тис. років тому.

Усі сучасні породи свиней походять від європейського (Sus scrofa ferus), південноазіатського (Sus orientalis, Sus cristatus, Sus vittatus) і середземноморського (S. scrofa meridionalis) диких кабанів.

Сучасні свині значно відрізняються не тільки від дикого кабана, алей від домашніх свиней минулих століть. Останні були менші за розмірами і схожі на гієн з копитцями. Вони мали плоске тіло, довгі ноги, велику голову з довгим прямим рилом і стоячі вуха, високий гребінь щетини на шиї, холці і спині. Варіації гена МС1R, який обумовлює забарвлення, вказують на різноманітні відтінки їхнього покриву. Проте селекція та безтурботне малорухливе життя у теплому хліву внесли свої зміни: тварини втратили частину агресії і щетини. У них змінилася будова черепа і вкоротилися ноги, підвищилася плодючість, здатність до швидкого зростання і жировідкладення. І взагалі вони стали денними тваринами. Так з’явився новий вид – Свиня свійська (Sus scrofa domesticus) „систематична адреса” якої така:

Дивовижні обов’язки

У Стародавньому Єгипті свиней використовували для втоптування в ґрунт насіння культурних рослин. Моряки з Антильських островів користувалися ними як навігаційним приладом. Збившись з курсу в Карибському морі, вони викидали за борт свинку, і вона справно пливла до найближчого берега.

Тонкий нюх паць здавна використовували для пошуку підземних грибів трюфелів і навіть на полюванні. За відповідної підготовки вони відчувають куріпок на відстані понад 30 м. Свинки знадобилися і на митницях для виявлення наркотичних речовин.

У Стародавній Ассирії, Римській імперії, Середньовічній Європі на базарних площах влаштовували поросячі забіги, які популярні й досі. А любителям поросят і швидкої їзди варто запланувати подорож до американського містечка Тілламук (штат Орегон). Там щороку проводять захід „Pig-N-Ford” – гонки, в яких роль „штурманів” доручають свинкам.

Також свинки добре піддаються дресируванню. У видатного дресирувальника В. Л. Дурова була свинка Чушка-Фінтіфлюшка, яка не лише вклонялася, катала візок, а й вальсувала.

Міфи та реальність

Вислів брудний „мов свиня” не відповідає дійсності. Насправді свині дуже охайні тварини, якщо їх утримувати в просторому приміщенні. А вміння у посушливу погоду знайти калюжу – це навіть прояв кмітливості! Виявляється у них немає потових залоз, а кірка бруду уповільнює випаровування води, що забезпечує додаткове охолодження. До того ж такі „ванни” допомагають боротися із зовнішніми паразитами.

Не відповідає дійсності і твердження, що свині – нерозумні створіння. За інтелектом вони поступаються лише людині, мавпі та дельфіну. Дослідження показали: у багатьох ситуаціях свинки кмітливіші за собак, у них добра інтуїція і пам’ять. До речі, про їхні розумові здібності писав ще Чарльз Дарвін.

Дійсно, свині люблять копирсатися в землі. Така поведінка пов’язана з пошуком біологічно активного елемента Феруму. Нестача цього елемента може, викликати аліментарну анемію, тому поросяткам на 3–4 добу роблять ін’єкцію залізовмісного препарату.

Те, що найнервовішою твариною є свиня, зауважив ще академік Іван Павлов. Якщо, наприклад, тваринка застрягне у вузькому проході і не зможе звільнитися – істерика неминуча. Та біда не в тім, що її вереск інколи сягає 115 децибел (це гучніше, ніж звук авіалайнера), а в тому, що свиня може померти від стресу! За високої чисельності тварин у групах різні психічні подразнення можуть призвести до масової істерії. Дивно, але свинка може втратити свідомість і навіть померти через ,сварку” із сусідами, під час транспортування тощо.

Правда й те, що свині можуть пити алкогольні напої. Експерименти з вивчення впливу алкоголю на серце, нирки, печінку, статеві залози проводили саме на свинях. І дорослі особини, і молодняк залюбки й без примусу вживали велику кількість алкоголю, а потім покотом валилися біля корита. Тож, на жаль, вислів „напитися, як свиня” має наукове підґрунтя.

„3 однієї глини”

Біологічно свиня за багатьма факторами схожа з людиною. І це безцінний подарунок людству від природи! Цікаво, що про схожість організмів свині і людини знали давно. На острові Мота (група Банських островів Малайзії) побутує легенда про героя Ката, який створив людину з глини, а потім з такої ж глини виліпив свиню. Братам Ката це дуже не сподобалося. Тоді Кат приплюснув свиню до землі, сказавши, що відтепер вона ходитиме на чотирьох ногах, а людина на двох, і більше нічого змінювати не став.

Деякі вчені жартують, що ми походимо від свині. Поміркуйте самі. Кровоносні судини цієї тварини (особливо артерії) є точною копією людських. Вміст гемоглобіну і білків у крові, розмір кров’яних тілець збігаються майже повністю. На диво схожа будова шкіри свині і людини, свиня навіть може, засмагати”. Маса серця дорослої свині – в середньому 320 г, а людини – 300 г, маса легенів відповідно 800 г і 790 г, нирок – 250 г і 280 г, печінки – 1600 г і 1800 г. Кількість скорочень серця за хвилину у людини 60–90, а у свині – 62–80.

Свині і медицина

Оскільки органи свиней та людини за розміром майже однакові і тварин можна вирощувати без обмежень, учені покладають на них неабиякі надії щодо ксенотрансплантації – пересадки біоматеріалу від іншого біологічного виду.

Хірурги вже використовують деякі частини тварин, зокрема серцеві клапани. Занепокоєння викликає той факт, що в результаті трансплантації пацієнту можуть бути передані віруси, носіями яких є свині. Вченим вдалося вивести 37 поросят без вірусів, прихованих їхніх ДНК, але це лише половина успіху. Пересадка органів може спричиняти потужній імунний супротив організму, і орган доведеться видаляти. Тому зараз проводяться дослідження в іншому напрямку, і вже одержано кілька поколінь „трансгенних тварин”, в яких деякі гени тканинної сумісності заміщені на людські. Своєрідне, „олюднення” свині як нашого головного донора науковці не вважають фантастикою і обговорюють таку можливість не лише в наукових колах, але і в засобах масової інформації.

Витівки селекції

Головне диво селекції – міні-піги (карликові декоративні свинки). Перші породи були виведені в Німеччині, США та Італії схрещуванням маленьких диких кабанів і в’єтнамських вислобрюхих свиней. Головна мета такої діяльності – отримати тварин для медичних лабораторій. Звичайні домашні свині, маса яких може сягати понад 350 кг, не підходили для масштабних експериментів.

Сьогодні крихітні поросята користуються величезною популярністю серед любителів екзотичних тварин у всьому світі. Окрім своєї мініатюрності тваринки мають ряд переваг: спокійний і доброзичливий норов, відданість та любов до господаря, кмітливість. Вони досить швидко запам’ятовують команди і залюбки їх виконують.

І хоча порід міні-свинок є чимало, найжаданішими стали три:

  • МІНІ-МАЙЯЛІНО – найменші у світі, потрапили до Книги рекордів Гіннеса. Поросятка мають масу 450–500 г, а дорослі свинки – не більше 10 кг.
  • БЕРГШТРРССЕО КНІРТ („карапузики”) – чи не найпоширеніший вид карликових поросят. Кабани важать не більше 15 кг, а свинки – 10 кг.
  • БІЗЕНАМ – свинки „середньої вагової категорії” Дорослі тварини досягають 20–25 кг, тому частіше їх утримують на приватних подвір’ях з вільним вигулом. Вони швидко привчаються до порядку і не псують газони й галявини риттям.

Міні-пігів завели такі зіркові господарі: Джордж Клуні, Вікторія та Девід Бекхеми, Руперт Грінт, Майлі Сайрус, Періс Хілтон і Арнольд Шварценеггер, а потім мода дійшла й до простих смертних.

Трішечкий про традиції

У Німеччині свиня є символом удачі та добробуту.

Середньовічним лицарям, які програвали під час турніру, підносили свинку. Вважалося, що наступного разу порося принесе удачу хазяїну. Ймовірно, з тих часів з’явилася приказка „Er hat Schwein”, що у перекладі означає „У нього є свиня”. Саме так говорять німці про людину 3 доброю вдачею. Тож нехай у всіх в цьому році буде своя свинка!

Звідки свині на багамах?

Біг Мейджор Кей – маленький безлюдний острів посеред Атлантичного океану. Тут є джерела прісної води, а сусідні острови надійно захищають його від тропічних штормів. Райський острів на Багамах цілком належить свиням, які чудово плавають!

Є декілька версій походження свиней на Біг Мейджор Кей. Можливо, їх залишили пірати як стратегічний запас провізії. А може, поблизу острова зазнав аварії корабель, а свині вижили й адаптувалися до нових умов? Найбільш прозаїчна версія появи незвичних плаваючих тварин поблизу фешенебельних багамських курортів: свиней завезли, щоб привабити туристів.

Жителі сусідніх островів і туристи підгодовують паць. Тількино до острова наближається човен, поросята радісно кидаються їм назустріч, беруть їжу з рук, а інколи навіть вилазять на борт.

Олександра Коломієць,
вчитель біології та хімії
Верхняцького НВК „ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 – ліцей”
Христинівського району Черкаської області,
лауреат IV Всеукраїнського Інтернет-конкурсу
„УЧИТЕЛЬ РОКУ–2019” за версією
науково-популярного природничого
журналу „КОЛОСОК” у номінації „БІОЛОГІЯ”

ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ У ФОРМАТІ PDF

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonfutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbetbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88
Поширити
0