1. В. свіжі фрукти.

У багатьох країнах у продажу з’явився годинник-календар, в якому замість батарейок використовують свіжі фрукти. Згодяться лимони й інші цитрусові, а також яблука, груші, банани, помідори і навіть картопля. „Лимонний” годинник працюватиме впродовж тижня від одного лимона, якщо ви щоранку будете „підживлювати” його долькою.

Автори такого приладу не претендують на винахід, адже рецепт гальванічного елементу з лимону описаний ще 1909 року в журналі „Природа і люди” № 28. Поєднавши електроніку з фруктами, вони нагадують нам про енергетичний потенціал їжі, яку ми споживаємо.

Про те, як самостійно виготовити такий прилад, читай у статті Дарії Біди „Лимонний годинник” в журналі „КОЛОСОК” № 3/2013.

  1. В. Волосяний покрив.

У процесі еволюції, ще на самому початку мезозою, з’явилися теплокровні тварини. Страхітливі плазуни лише готувалися зайняти панівне положення, а поряд з ними вже метушилися невеличкі, вкриті хутром теплокровні тварини – прадавні ссавці. Завдяки волосяному покриву і здатності підтримувати постійну високу температуру тіла їм вдалося успішно пережити глобальні похолодання і сьогодні себе непогано почувати. Щоправда, мамонтам не довелося дожити до наших часів, але цьому він завдячує тогочасним мисливцям. Людині для зігрівання також були потрібні поживні речовини, які вона здобувала на полюванні. Ні довгий хобот, ні тверді бивні, ні великі вуха, ні навіть волосяний покрив не врятували мамонта від винищення людиною. А шкода, що серед нас немає цих великих, дивовижних „волохатих слоників”.

Історично теплокровність і засоби збереження тепла з’являлися одночасно: у ссавців – волосяний покрив, у птахів – пір’я. За наявністю волосяного покриву і пір’я ми можемо розпізнавати теплокровних тварин з першого погляду. У деяких ссавців волосяний покрив частково чи й повністю редукований. У сучасних слонів, які є подібними на мамонтів, волосяний покрив дуже-дуже рідкий, а це тому, що живуть тварини у дуже теплому кліматі. Китів захищає від переохолодження потужний шар підшкірного жиру, а не хутро. Нас із вами він також захищає, але людина навчилася ще зберігати тепло одежею і зігріватися у теплому житлі.

  1. Б.

Є й інші знаки, які свідчать про те, що товари не тестувалися на тваринах.

Якщо ви також вважаєте, що саме ми, люди, маємо заступитися за братів наших менших, бо у них немає адвокатів та депутатів, тоді розгляньте і запам’ятайте ці маркувальні знаки.

Знак „Dolphin-friendly”

Цей знак означає, що у процесі вилову риби не використовувалися дрифтерні сітки, які могли б зашкодити дельфінам.

  1. В. цементатор.

Бенгальський вогонь – піротехнічна суміш, яка містить барій нітрат (окислювач), порошки алюмінію або магнію (горючі матеріали), декстрин або крохмаль (цементатори), а також залізні або стальні ошурки (забарвлюють полум’я). Суміш наносять на шматки стального дроту і отримують бенгальські свічки. Бенгальський вогонь горить повільно, розкидаючи яскраві, блискучі іскри.

Докладніше склад піротехнічних сумішей читай в статті Віктора Мясникова „Що таке піротехніка?” в журналі „КОЛОСОК” № 1/2013.

  1. А. Безодня Челенджера. В. Маріанська западина.

Океанічний жолоб Маріанська западина розташований у західній частині Тихого океану. Це одне з найзагадковіших та найменш досліджених місць на Землі. Про існування цього жолобу людство довідалось ще 1875 року під час експедиції британського судна „Челленджер”. Однак технічна можливість детальніше вивчити це таємниче місце з’явилася лише майже через 100 років. Уже тоді була визначена найбільша глибинна відмітка – 10 863 м. За результатами вимірювань, здійснених 1957 року радянським судном „Витязь”, цей показник був скоригований до числа 11 022 м. На честь корабля-першовідкривача западину назвали Безоднею Челленджера.

Детальніше про це, одне із найменш „гостинних” для людини див природи, читай у статті Юрія Шивали „Таємничі глибини Маріанської западини” в журналі „КОЛОСОК” № 7/2012.

  1. Д. коралів.

Капуста броколі має „родича” серед морських коралів. Погляньте на фото – а й справді подібні!

Капуста броколі

Корал броколі

  1. А. Ему. В. Пінгвін.

Ему здатний бігти зі швидкістю до 50 км/год, літати він не вміє, зате непогано плаває, попри свої масивні розміри.

Пінгвіни теж не літають, зате вони – вправні плавці: рухаються зі швидкість до 36 км/год, пірнають на глибину 530 м і можуть перебувати під водою до 20 хв.

  1. Б. димо-пиловий туман.

Хімічні реакції, які відбуваються в повітрі, призводять до виникнення димчатих туманів з часточками пилу, вихлопними газами, кіптявою. Ця задушлива суміш вологого повітря називається смогом (від англ. smok – дим і англ. fog – туман) або фотохімічним туманом. Смог виникає за таких умов:

♦ велика кількість пилу та газу, які міста викидають у повітря;

♦тривалі антициклони, коли забруднювачі накопичуються у приземних шарах атмосфери.

Види смогу:

♦ вологий – характерний для країн із морським кліматом, де часто бувають тумани;

♦ сухий – утворюється не туман, а синювата імла;

♦ крижаний – виникає в Арктиці та субарктичних широтах за низьких температур в антициклоні.

Перший з офіційно зареєстрованих випадків забруднення атмосфери, який мав серйозні наслідки, став смог у м. Донора (США) у 1948 році. Протягом 36 годин було зареєстровано два десятки смертей, сотні жителів відчули себе дуже погано. Через чотири роки у грудні 1952 року ще більш трагічний випадок стався у Лондоні. Через накопичені у повітрі забруднення, за п’ять днів загинуло більше 4 000 людей. Хоча в наступні роки сильний смог у Лондоні та інших містах спостерігався неодноразово, таких катастрофічних наслідків, на щастя, не було.

Смог – ворог людини, ворог її здоров’ю і знищувач природи. Практично неможливо знайти місто, яке не забруднювало б атмосферу викидами. Смог також утворюється під час виверження вулканів, коли в повітрі досягається висока концентрація сірчистого газу. Такий вулканічний смог називається англійською vog.

Смог є великою проблемою в багатьох мегаполісах світу. Він особливо небезпечний для дітей, людей похилого віку, людей із вадами серця і легень, хворих бронхітом, астмою, емфіземою. Смог може стати причиною задухи, утруднення і зупинки дихання, безсоння, головного болю, кашлю. Також він викликає запалення слизових оболонок очей, носа і гортані, знижує імунітет.

Автомобіль, винайдений для того, щоб полегшити людині життя, поступово перетворився на джерело небезпеки. Застосовують спеціальні заходи для зниження цієї небезпеки. Вантажний транспорт у містах рухається тільки виділеними для нього магістралями, кільцевими дорогами в об’їзд міст. У самих містах будують підземні переходи і тунелі для машин. Над тротуарами виникають автомобільні естакади. Менш токсичним намагаються виробляти паливо для машин. До бензину додають різні добавки, які знижують токсичність вихлопних газів, роблять суміші з води, спирту і бензину. Водяна пара сприяє більш повному згоранню палива. Наявність спиртів у паливі знижує вміст чадного газу у вихлопах. На вулицях міст з’явилися автомобілі, які працюють на природному газі. Повністю вирішити проблему забруднення повітря можна тільки за умови перебудови діючих на підприємствах технологій та завдяки організації безвідходного виробництва. Поступово з’являється усе більше заводів, які працюють у замкнутому циклі.

  1. А. Морський чорт.

Не вдалася на вроду ця рибка. От і не придумали для неї кращої назви, ніж „морський чорт”. На противагу хвосту, голова морського чорта розширена, попереду відкривається здоровенний пащека. Однак риба все ж дивовижна! А здоровенний рот їй необхідний для полювання.

Рибка ця глибоководна, зазвичай вона влаштовує засідки на глибині від 700 до 3 000 м. Інша назва морського чорта – риба-вудильник. Вудильник – хижа риба. Полювати на інших жителів підводного світу йому допомагає спеціальний виріст на спині – одне перо зі спинного плавника у процесі еволюції відділилося від інших, а на його кінчику утворився прозорий мішечок. У цьому мішечку, який фактично є залозою з рідиною, знаходяться бактерії. Вони можуть світитися, підкоряючись своєму господарю. Вудильник регулює „яскравість” бактерій, розширюючи чи звужуючи кровоносні судини. Коли судини розширені, до „освітлювальних приладів” надходить більше кисню і вони горять яскраво, а коли звужені – навпаки, згасають.

Справжні глибоководні мисливці нагадують завмерлих в мороці чудовиськ з величезними зубами і слабкою мускулатурою. З такою мускулатурою вони не можуть виривати шматки зі здобичі, тому роблять простіше – заковтують її цілою… навіть якщо вона перевершує мисливця за розмірами. Ця оскалена частоколом зубів водоплавна голова розмахує перед собою вусиком-вогником на кінчику.

Більше читай у статті Ірини Закатюк „Риби-монстри, або Заручники морських глибин?” № 10/2017.

  1. В. 31 м.

Найшвидшою наземною твариною є гепард. На коротких дистанціях він може розвивати швидкість 110 км/год або приблизно 31 м/с.

110 км/год = 110 000 м / 60 хв = 110 000 м / 3 600 с = 30,5 м/с = 31 м/с.

  1. В. Аризонський.

Аризонський кратер належить до найбільш відомих астроблем Землі. Це великий метеоритний кратер, що лежить на пустельній рівнині штату Аризона, США. Поширена назва – кратер Беррінджера – на честь ДеніелаБеррінджера, який першим висловив припущення, що кратер утворився внаслідок падіння метеорита. Його називають найкраще збереженим метеоритним кратером на Землі.

Хочете знати більше? Читайте статтю Сергія Малинича „Зоряні рани на тілі Землі. Частина 1” „КОЛОСОК” № 5/2008 та „Зоряні рани на тілі Землі. Частина 2” „КОЛОСОК” № 6/2008.

  1. В. горіх.

Горіх (лат. nux) – сухий нерозкривний плід зі здерев’янілим оплоднем у рослин, з одною або (рідше) двома насінинами. Такий плід характерний для дуба, бука, граба, каштана, ліщини, волоського горіха тощо.

  1. А. Полоній. В. Германій. Д. Францій.

Назва „гольмій” походить від латинської назви Стокгольма (лат. Holmia) – Гольмія.

Скандій назвали на честь Скандинавії.

Полоній, германій, францій названі на честь європейських країн, які є батьківщинами першовідкривачів цих металів:

  • полоній – на честь Польщі (лат. Polonia);
  • германій – на честь Німеччини (лат. Germania);
  • францій – на честь Франції (фр. France).

Полоній

Германій

Францій

  1. Д. Колорадо.

Колорадо – ріка в США та Мексиці. Повна іспанська назва цієї ріки Ріо-Колорадо – „червона ріка”– пов’язана з червоним кольором порід, якими складені її берегові урвища. Колорадо, протікаючи через плато Колорадо, в середній течії утворює одне з природних чудес світу – Великий каньйон глибиною до 1 600 м. Довжина каньйону – 466 км. Частина каньйону та його околиць входить до складу національного парку Гранд-Каньйон.

  1. Б. Хамелеон.

Поле зору тварин залежить від розміру та розташування очей на голові, від форми черепа тощо. Наприклад, у бабки очі настільки величезні, що займають більшу частину її голови і дозволяють сприймати світ в радіусі 360°. Хамелеони також здатні бачити на всі 360°. Їхні очі рухаються абсолютно незалежно один від одного. Ця здатність дозволяє хамелеонам одночасно дивитися в різні боки, не змінюючи положення голови у просторі. Очі у коней і зебр розташовані по різні сторони голови, тому їхнє поле зору дорівнює 350°. Вони прекрасно бачать те, що знаходиться збоку від них, але зовсім не помічають, що у них перед носом! Кінь бачить дві картинки і не може об’єднати їх в єдине зображення, як людина. У вовків, лисиць та шакалів поле зору складає 65−75°, у ведмедів трохи більше − 80−85°. А собаки здатні охоплювати кут зору в 250°. Мавпи бачать так само, як і люди: їхнє поле зору становить 150°.

  1. Г.135 см.

Найнижчими людьми на Землі вважають пігмеїв – низькорослі племена, що мешкають в екваторіальних лісах Африки. Найвідомішими є пігмеї Центральної Африки: ака, ефе і мбуті. Середній зріст дорослих людей у цих племенах – 135 см.

  1. Б. Деревна жаба. В. Муха.

Практично в усіх видів квакш на кінчиках пальців є своєрідні диски-присоски, вкриті тонким шаром слизу. Завдяки зниженому тиску, який створюється внаслідок витіснення з-під них повітря, деревна жаба легко переміщується не лише по стовбуру дерева, але й по будь-якій гладкій поверхні, навіть по вертикальній.

У мухи на кінчиках лап теж є спеціальні подушечки, вкриті волосками з потовщенням на кінці. За одною з версій їхнього застосування – це присоски для утримування на гладкій поверхні. Дослідження під мікроскопом показали, що це залози, які виділяють клейку рідину.

  1. Г. блакитний.

Щоб отримати барвники, подрібніть рослини чи їхні частини і довго кип’ятіть у воді,  –вийде концентрований відвар.

Червоний – відвар із листків червоної капусти або стебел звіробою. Якщо кору вільхи потримати кілька днів у воді, а потім приготувати відвар, теж отримаємо червоний барвник.

Синій барвник можна отримати з відвару квітів живокості та коріння споришу (пташиної гречки, гусячої трави) або з коріння дивосилу (оману). Коріння треба спочатку потримати у нашатирному спирті – водному розчині аміаку.

Барвник зеленого кольору можна отримати з листя трилисника – білої конюшини.

Жовтий барвник можна отримати з багатьох рослин: дроку красильного, горішнику (кори), вільховидної крушини (кори, листя, ягід), підмаренника (квітів). З плодів барбарису виходить жовтий барвник з лимонним відтінком.

Якщо відварити у воді суху шкірку ріпчастої цибулі, то можна отримати коричневий барвник різних відтінків – від майже жовтого до темно-коричневого. Відвар зі шкірки цибулі використовують для фарбування великодніх яєць, їх варять у відварі.

Ягоди чорниці й ожини, не важко здогадатися, містять фіолетовий барвник. Він не дуже стійкий, але може згодитися для акварельних фарб.

Зі стебел і листків чистотілу вдається добути барвник оранжевого кольору.

Чорний барвник можна приготувати з відвару ягід і коріння воронцю.

У природі немає жодного натурального барвника блакитного кольору, а найбільше жовтих.

Читай про барвники в статті „Природні барвники” в журналі „КОЛОСОК” №9/2011.

  1. Г. Геоїд.

Істинну геометричну форму Землі назвали геоїдом (слово „геоїд” буквально означає „землеподібний”) – тіло, поверхня якого збігається з поверхнею спокійного океану, яка продовжується під материками й островами.

  1. Б.9.

Здавна людству відомі 7 металів: золото, срібло, мідь, свинець, олово, ртуть і залізо, і лише 2 неметали – вуглець і сірка. РАЗОМ: 7 + 2 = 9.

  1. Д. Стамбул

Стамбул − основне портове місто Туреччини. Тут проживає близько 14 млн. людей, а його унікальність у тому, що воно знаходиться одразу в двох частинах світу – Європі та Азії. Стамбул розташований на північному-заході Туреччини на обох берегах протоки Босфор, з півдня омивається Мармуровим морем. Основна частина міста розташована в Європі, менша – в Азії. Європейська частина міста розділяється бухтою Золотий Ріг. Площа міста − 1 538,77 км².

  1. Д. У Сатурна, 82.

Команда під керівництвом Скотта Шеппарда із США відкрила 20 нових супутників, що обертаються навколо Сатурна. Тож загальна кількість відомих місяців окільцьованої планети досягла 82, що перевищує рекорд Юпітера, у якого „лише” 79 супутників. Вперше в історії астрономічних спостережень Сатурн за кількістю супутників „переміг” Юпітера! Цю новину  оголосив у жовтні 2019 року Центр малих планет Міжнародного астрономічного союзу.

Більше про це відкриття читай у статті Олександра Шевчука „Новий король супутників”, журнал „КОЛОСОК” № 3/2020.

  1. Б. Кварц. Д. Залізо.

Кристал кварцу

Найкраще з перелічених матеріалів тримають термоудар кварц і залізо.

Термоудар (тепловий удар) – одноразова високошвидкісна й неоднорідна зміна температури тіла. Зазвичай до термоудару відносять випадки швидкого нагріву, але термоударом є також різке охолодження. Під час термоудару, що викликають короткочасним швидкісним поверхневим нагріванням, руйнування у багатьох випадках відбувається не на стадії нагріву, а за наступного швидкісного охолодження.

Теплове розширення (стиснення) матеріалів необхідно враховуватипід час проєктування великогабаритних конструкцій, прес-форм для лиття деталей, а також під час проєктування фермових конструкцій (мостів, вишок і т. д.) та в інших інженерних розробленнях. Адже тоді можливі суттєві зміни розмірів залежно від температури, а це призведе до втрати працездатності конструкції.

Залізо

У техніці створені спеціальні сплави з дуже малим коефіцієнтом лінійного розширення, що використовують в конструкціях, де треба мінімізувати температурні деформації. Одним з них є Інвар, з α = 0,6 × 10-6°C-1. Ці сплави використовують в аерокосмічній промисловості, де елементи конструкцій зазнають коливань температури у широкому діапазоні.

Стійкість матеріалу до термоударів визначають перепадом температури нагріву і охолодження зразків (зразки охолоджують у воді нормальної температури), під час якого на поверхні зразків з’являються помітні тріщини.

  1. Г. солей Кальцію.

Міцність кісткам надають солі Кальцію. Пропонуємо тобі здійснити невеличкий дослід.

Тобі знадобляться: курячі кістки, оцет, посудина з кришкою.

Що потрібно зробити?

Візьми об’їдені курячі кісточки, добре промий їх і висуши. Залий кісточки оцтом так, щоб він повністю покривав їх, закрий кришкою і залиш на тиждень. Через сім днів вилий оцет, уважно розглянь і досліди кістки.

Що відбувається?

Кістки стали гнучкими. Кальцій розчинився в оцті, тому кістки втратили твердість. Таким чином, ми можемо спостерігати, якими були би наші кістки без солей Кальцію.

Кальцій потрібен нашому організму постійно, тому в нашому щоденному раціоні повинні бути продукти, що містять його. Кальцій присутній у багатьох овочах і фруктах, м’ясі, бобових і зелені. Але не всі продукти добре „віддають” нам його. Найкраще він засвоюється з молока і молочних продуктів, риби.

  1. Г. Аргон.

За сучасними уявленнями, атом складається з позитивно зарядженого ядра і негативно зарядженої електронної оболонки. Ядро атома складається з протонів і нейтронів. Електронна оболонка складається з енергетичних рівнів, підрівнів і електронних орбіталей. На електронних орбіталях знаходяться електрони.

У 1913–1914 роках англійський учений Генрі Мозлі експерементально довів, що заряд ядра атома дорівнює атомному (порядковому) номеру хімічного елемента в періодичній системі хімічних елементів Д. Менделєєва.

Заряд ядра атома показує число протонів у ядрі атома, а оскільки атом – це нейтральна частинка, то і число електронів на його електронній оболонці. Отже, кількість протонів і електронів у атомі будь-якого хімічного елемента ОДНАКОВА.

На малюнку видно, що кількість електронів, які знаходяться навколо ядра атома, – 18. Отже, атомний (порядковий) номер цього хімічного елемента – 18. У періодичній системі хімічних елементів Д. Менделєєва під цим номером знаходиться хімічний елемент Аргон.

  1. Б. Еквадор.

Назва країни говорить сама за себе. Еквадор – країна найрізноманітнішої природи. Еквадор – країна людей з різними кольорами шкіри. І, звичайно ж, країна екватора.

Докладніше походження інших назв країн Північної та Південної Америки читай в статті Ксенії Мішалової „Від полюса Північного до полюса Південного” в журналі „КОЛОСОК” № 4/2015.

  1. Б. „шлях молока”.

Назва нашої Галактики – Молочний Шлях – походить від латинського „Via Lactea”, дослівно – „шлях молока”. Зі свого боку римляни запозичили назву Галактики у греків, які називали її „galaxias kyklos”, або „молочний круг”. Пліній використовував назву „Молочний круг” – буквальний переклад з грецької. Саме слово „галактика” теж походить від грецького „Γαλαξίας” („γάλα” – молоко).

Не відомо, хто саме назвав нашу Галактику Молочним Шляхом. Але, погодься, неважко зрозуміти, чому саме так її назвали. Спостерігач на Землі бачить нашу Галактику у вигляді смуги білого світла, яке надсилають міріади далеких зір. Ці зорі так далеко, що людське око не в змозі розрізнити їх. Ймовірно, саме Галілей вперше побачив у свій телескоп, що Молочний Шлях не суцільний, а складається з величезної кількості зір. Однак більшість зір Молочного Шляху не можна побачити в жодний телескоп, так далеко вони від нас.

Дивовижно, як люди здогадалися про вигляд нашої Галактики, її форму і структуру? Адже ніхто і ніколи не бачив її зі сторони і навряд чи побачить у найближчому майбутньому…

Про інші назви Галактики, в якій ми живемо, читай у статті Дарії Біди „Via Lactea – „шлях молока” в журналі „КОЛОСОК” № 12/2014.

  1. В. Газова плита.

Кухня з газовою плитою часто буває головним джерелом забруднення повітря всієї оселі. Науковці не даремно називають застосування газових плит „широкомасштабною хімічною зброєю проти власного народу”. Основним фактором, який робить застосування газових плит небезпечним для здоров’я є те, що внаслідок неповного згоряння природного газу утворюються токсичні продукти (чадний газ, сірчаний газ, формальдегід, оксиди Нітрогену). Тому, потрібно дотримуватися таких правил:

  • над кухонною плитою обов’язково мусить бути встановлена витяжка;
  • потрібно слідкувати за тим, щоби під час роботи газової плити газ згоряв повністю;
  • під час роботи газової плити кватирка повинна бути відчинена, а двері на кухню – закриті;
  • після закінчення роботи газової плити необхідно провітрити не тільки кухню, але й всю квартиру (бажано наскрізно);
  • не можна використовувати плиту для обігріву приміщення та сушіння одягу.
  1. Г. собачі.

Черемша (Alliumursinum), або ведмежа цибуля, дикий часник, колба, – багаторічна дикоросла рослина сімейства Цибулевих.

Черемша

Черемша

Заячою капустою в народі називають одразу декілька рослин: осот городній (Sonchusoleraceus L.), квасеницю звичайну (Oxalisacetosella L.), молодило кулясте (Sempervivumglobiferum. L.), очиток їдкий (Sedumacre L.).

Осот городній

Квасениця звичайна

Очиток їдкий

Молодило кулясте

А корінь, зуб, м’ята, мило, петрушка і язички – собачі.

Еритроній собачий зуб (Erythronium dens-canis L.) – рідкісна цибулинна рослина родини Лілійні (Liliaceae). Родова назва походить від гр. „ἐρυθρός” – червоний, адже деякі квіти цього роду мають червоний колір. Видова назва пов’язана з формою цибулини, що нагадує зуб собаки.

Собача м’ята – розхідник звичайний (Glechomahederacea L.) родини Губоцвіті (Lamiaceae), як і м’ята польова, це лікарська, ефіроолійна, медоносна рослина. Проте слід бути обережним – рослина є отруйною.

Назву собаче мило в народі мають дві рослини з родини Гвоздикові (Caryophyllaceae): остудник голий (Herniariaglabra) та мильнянка лікарська (Saponariaofficinalis L). Обидві рослини містять сапоніни: корінь мильнянки – до 5 %, а надземна частина остудника – 5–16 %. У воді сапоніни, що містяться у рослинах, виробляють багато піни. Цю властивість використовують для миття вовни, шовку і тканин, які не можна мити звичайними лужними милами, а також домашніх тварин, зокрема собак.

Остудник голий

Мильнянка лікарська

Собача петрушка звичайна (Aethusacynapium L.) – однорічна, рідко дворічна рослина, з родини Зонтичні (Umbellíferae). Її листя справді нагадує листя петрушки, але є й відмінності: під зонтиками є гострі довгі листочки і відсутній характерний для петрушки запах. Тож будьте пильні, адже собача петрушка отруйна!

Собача петрушка

Собачі язички

Cобачі язички – подорожник ланцетолистий (Plantagolanceolata) з родини Подорожникові (Plantaginaceae). Листя рослини нагадує язички, і воно своїм соком „зализує” рани і подряпини так само успішно, як і собака слиною.

Про ці та інші „собачі” назви рослин читай в рубриці „Чому це так називається?” в журналі „КОЛОСОК” № 11/2014.

  1. Б. інертні.

До одноатомних інертних газів, які ще називають благородними, належать: Гелій, Неон, Аргон, Криптон, Ксенон і Радон. Слово „інертний” у перекладі з латини означає „недієвий”, „нерухомий”. Таке ж значення має назва одного з інертних газів, Аргону, але вже у перекладі з грецької. Гелій (від гр. „helios” – сонце) спершу відкрили на Сонці. Криптон в перекладі з грецької означає „секретний”, „прихований”.

Цікава історія найменування Неону. 12-річний син Рамзая, Спостерігаючи спектр чергового нововідкритого елемента, поцікавився в батька, як зветься цей гарний газ. Рамзай відповів, що ще не вирішив. Хлопець збагнув, що елемент новий і запропонував назвати його Novum. Щоб не порушувати традицію грецьких назв для хімічних елементів, Рамзай вирішив назвати його Неоном (гр. „новий”).

Ксенон (з гр. „чужий”, „незвичний”, „нечуваний”) вкрай рідко трапляється на Землі, в атмосфері Сонця, у складі астероїдів і комет.

Радон названий через свої радіоактивні властивості (від лат. „radio” – випромінюю, „radius” – промінь і „activus” – дієвий).

Докладніше про інертні гази читай в статті Катерини Нікішової „Лінивці періодичної системи” в журналі „КОЛОСОК” № 6/2014.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonfutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbetbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88
Поширити
1